Tuesday, December 11, 2012

Cerita Kahwin 15.11.2012

Khamis,15112012.

Ini kisahnya.

8.00 Pagi - Aku dah siap mandi dan segalanya.Dalam hati berserah kepada Yang Maha Esa.Dia yang menentukan setiap perjalanan hidup ni dan manusia hanya merancang.Itu sahaja. Dekat 8.30pagi, juru-make-up datang dan bermula la sesi andaman.Naisss! 2 jam make up.Hasilnya,ohhh Tuhan,betul ke ni aku?
Semuanya dah siap,tunggu masa untuk majlis bermula.Tepat jam 10 pagi,tiba di masjid untuk majlis akad nikah.Berdebarnya hati Tuhan je tahu.Korang tak percaya,korang nikah ler pulak.Serius,sampai kebas kaki.Make up dah macam opera cina,tebal sana sini bersama bulu mata,kalah Che'Ta a.k.a Rozita Che'Wan.

Aku abaikan benda-benda lain seperti lauk-pauk dan bahagian dapur,mungkin ramai dah AJK terlibat.Aku raja sehari,buat tak tahu sudah.Yang penting akad nikah selesai jua nanti.Usah ditambah debaran si pengantin ni.Dah la baru sembuh je dari selsema akibat habuk-habuk di rumah sendiri.Padan muka! Sebelum ke masjid,macam ni la rupa khemah dan pelamin yang dah banyak kali dirasmikan tanpa pengetahuan pengantin.(Pengantin tak sempat nak berfikir urusan lain,asyik fikir status yang berubah!) Haha ;p

Khemah sebelum majlis bermula

Khemah tema kuning-putih jugak.Diuruskan oleh my-mummy! Tak perlu tanya.Semuanya kuning.Ohh ye,ada jugak yang tanya kenapa kuning.Aku kata,senang sikit,sebab dah ada langsir warna kuning kat rumah.So,tak perlu nak hias bagai nak rak sangat la lagipun aku anak last,tak guna jugak semua benda-benda tu.Kan kan? Dan ni pulak view pelamin;

Pelamin beserta gubahan hantaran ringkas ciptaan sendiri.
Ala-ala garden gitu.
Tepat jam 10.40pagi,selesai sudah majlis akad nikah.Sekejap aje sebab semua orang dah ada,tunggu pengantin perempuan je sampai.Tangan tak lepas dari sms bakal suami bertanya,"Semua dah ready?".Tambah jugak beberapa panggilan dari sahabat yang bertanya,"Rumah ila kat mana ye,masuk lorong mana?".Alahai,aku tak jawap kang,tak datang pulak.Bagitahu je,seribu rahmat dah kawan-kawan sudi datang ke Walimah-ku.


Lepas akad nikah,balik dan touch up sikit make up.Tak perlu tunjuk rupa aku di-make-up oleh mak andam.Kurang sempurna gambar tersebut.Kami mengejar masa,supaya sempat jumpa tetamu menjelang waktu Asar memandangkan baju ada 2,3 pasang jugak,nak jumpa kawan-kawan lagi,saudara-mara lagi.

So,diringkaskan,aku letak jela eh koleksi persalinan sekeping dua.

Persalinan pertama-Kurung Moden Kuning dengan kain kembang
Persalinan Ke-2-Baju Songket Bunga Tabur
Persalinan Ke-3 - Baju Kebaya Oren
Cerita pasal baju pulak. Baju ni kalau ikutkan,memang aku la yang pilih semuanya.Encik husband pulak menyerahkan kuasa veto kepada aku untuk pilih baju.So,nak tak nak,aku belasah jela baju yang aku rasakan berkenan waktu aku ke butik dulu tu.

Persalinan 1 - Baju Kuning ni memang dijahit khas untuk majlis aku sebab koleksi yang sedia ada memang dah lama sangat.Risau jugak kalau baju ni tak sempat siap dan aku terpaksa pakai yang lama.Tapi yang lama pun cantik jugak.Baju ni siap seminggu lebih sebelum majlis.Bila cuba pakai,wahhh,muat-muat je! Excited sebab jadi orang pertama yang pakai.Masa pakai baju ni,agak menyilaukan mata sebab cuaca memang sangat panas.(Hasil doa semua orang supaya hari tak hujan,biasalah pantai timur musim banjir bulan 11/12).Alhamdulillah.

Persalinan 2 - Baju Songket tu memang koleksi sedia ada dan agak besar berbanding saiz baju lain.Encik suami sangat berkenan dengan baju ni bila dah pakai dan aku pulak kata tak sesuai dengan aku sebab tudung yang tak berapa nak sesuai.(Tu la,last minit cari tudung!).Ayah aku kata dia suka baju yang ni dan aku macam..haaa?baju ni? haha. Family encik suami pun suka baju ni.Once again,haaa? baju ni jugak? Ok Fine.haha

Persalinan 3 - Baju Oren terang tu last choice yang aku buat beberapa hari sebelum majlis.Kalau ikutkan,aku berkenan dengan baju turqoise dan baju biru lace yang ada display kat butik.Tapi aku pun tak tahu kenapa aku macam nak ambik baju ni.Ahh,belasah jela.Baju ni la yang paling lama aku pakai sebab ni persalinan yang last dan baju ni aku guna untuk jumpa dengan tetamu masa petang tu.Mak andam pun dah balik.

Fuhh,akhirnya setel jugak entri ni.Kalau korang nak tau,entri ni aku dah lama tulis,tapi simpan kat draft je sebab tak cukup masa nak menaip.Seminggu sekali aku edit entri ni.Biasalah,Cik Puan!Ekeke.

Oklah,cukup sudah kisah 15.11.2012 yang penuh warna-warni. Jumpa lagi di entri lain.Tata!



























4 comments:

Azwan Aziz said... Reply To This Comment

Tahniah Puan ila, moga cepat dapat baby :)

Cik Puan Ila said... Reply To This Comment

@Azwan Aziz

InsyaAllah..doakan yg terbaik utk sy ye.. ;)

Picoz Shupalula. said... Reply To This Comment

cantiknyaaaaa!

Cik Puan Ila said... Reply To This Comment

@Picoz Shupalula.

Heee ;) Thank you!