Saturday, March 29, 2014

Pengalaman bawa kucing travel

Travel sambil membawa kucing.

Aku tak ada experience bawak kucing travel sama ada dekat atau jauh. Tapi last week, aku belasah je bawak kucing balik kampung dari Perlis ke Kelantan.

Not bad.

Asalnya aku memang TAK NAK bawak kucing balik.Sebabnya satu je : Takut dia berak dalam kereta! Tapi ni semua rancangan encik suami yang hasut aku suruh bawak balik kucing. Macam-macam teori dia keluarkan kalau aku tinggalkan kucing kat Perlis.

Katanya nanti kucing mati, accident, kena langgar kereta, kucing bunuh diri, kena curi, budak-budak aniaya dan macam-macam lagi. Naluri penyayang aku tercabar sekejap dengar semua benda tu. So,ikut jela cadangan dia bawak balik kucing. Malam sebelum balik, aku cari kotak kat pasaraya. Dapat la kotak pampers budak.Nak letak kucing dalam tu.

Kotak tu encik suami dah modify sikit,buat macam jaring. At least, kalau dia duduk dalam tu, dia boleh nampak orang dan boleh bernyawa. Kucing tu aku panggil tommy. Dia betina. Whatsoever jantan ke betina,aku tetap panggil dia tommy walaupun encik suami panggil dia Amir,pun tak masuk akal jugak. ;p

Tommy mulanya memang excited habis nampak kotak. Kitorang ingat dia suka la.

Esoknya bila nak travel, aku kasi tommy makan awal pagi. Sebab  nanti dia ada masa untuk berak. Aku tak tau proses percernaan kucing,tapi aku andaikan saja proses dia macam orang, lepas makan akan berak. Lepas setel semua angkut barang naik kereta, proses untuk masukkan tommy dalam kotak dalam letak kat seat belakang bersama seat belt.

Beberapa kilometer pertama, tommy memang bising sangat. Dia tak suka duduk dalam tu.Dia nak keluar. Tapi kitorang pujuk balik dengan 'meow2' je kat depan.Lama-lama lepas tu,dia diam. Aku dan suami buat assumption : Agaknya tadi dia ingat tak ada orang,bila kita meow kat dia,dia dah tau kita ada sebab tu duduk diam. Kitorang pun teruskan perjalanan, tak hirau pun kat kucing.

Bila sampai kat Sik,Kedah aku tinjau kat jaring-jaring kotak tengok tommy.Mata celik je cuma diam. Suami kata better berhenti untuk cek kot-kot dia mati senyap-senyap. Hishh encik suami pon! haha

Bukak kotak,tengok mulut tommy berair. Kasi air dengan makanan,semua dia taknak. Disebabkan kesian,terpaksa lap-lap dulu lepas tu aku tukar seat duduk kat belakang dan riba tommy sampai la  Kelantan. Air liur dia,meleret-leret sampai ke Kelantan. Bila sampai Kelantan,tommy ambil masa sejam lebih untuk pulih seperti biasa.Agaknya dia pening kot huyung hayang dalam kereta. Nak-nak pulak lalu bukit Gerik.

Tapi yang ajaibnya, daripada Kelantan balik ke Perlis, tommy elok je. Mulut dah tak berair macam first trip hari tu. Musykil jugak. Bila masuk Perlis, dia dah start berdiri dalam kotak,macam tau-tau je dah nak sampai. Sampai pintu pagar,dia dah lompat dulu keluar kotak. Haihh,agaknya bau Perlis dia tak boleh lupa agaknya.

Macam tu la first experience bawak kucing balik kampung.Alhamudlillah, tommy dah lepas berjalan jauh. 

*Nasib baik dia tak berak dan kencing.Kalau tak,aku susah hati.haha





0 comments: