Friday, July 11, 2014

My cat : Pyometra

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan semua.

Entri hari ni bertajuk My cat : Pyometra. Pyometra bukan nama kucing atau nama-nama komersial apa-apa,tapi tu merujuk kepada penyakit Pyometra pada kucing.Dalam bahasa mudah dan senang difahami, penyakit rahim bernanah pada kucing.

Siapa sangka,penyakit tu kena pada kucing sendiri.Selama ni ingatkan kucing tu bunting sebab perut dia makin hari makin buncit.Tunggu punya tunggu,besar tu je,siap fikir kucing ni keguguran ke apa.Lama jugak la hampir sebulan lebih kucing duk membuncit macam tu.Tengok kucing macam tak larat,tak lalu makan,memang betul-betul ingatkan dia bunting.

Sampai la satu hari tu dia macam lemah sangat-sangat.Makan tak nak.Macam demam pun ada.Kesian tengok.Malam tu, sekali lagi tertipu sebab dia bleeding banyak sangat kat tempat kencing tu.Penat la duk search kat internet 'tanda-tanda kucing nak bersalin'.

Encik husband lagi kelakar,dia cakap,'kucing tu keguguran kot!'.Hishhh.Entah mengandung ke tidak perut macam tu.Buncit,tapi bukan buncit macam kucing lain bunting.

Banyak sangat dia bleeding.Punya la risau kasi dia kotak besar.Kot la memang betul dia nak beranak ke apa.Masa bleeding tu bunyi dia bising sangat.Blur tak tau nak buat apa.Dalam rumah memang penuh darah kucing atas lantai dan segala tempat yang dia duduk.Bau dia Subhanallah.Kau kuatkan diriku supaya tak muntah.Maklumlah,bulan puasa ni,kita makan berbuka tu macam orang tak makan setahun! So,takutla termuntah masa cuci darah kucing tu.

Esoknya pun sama.Eh.Dah macam datang bulan pulak kucing aku ni.Dia rileks je,kita yang risau sebab makan apa semua pun tak nak.Perut dia dah kempis dah. Sekali lagi Encik Husband buat lawak; 'Dia dah beranak la tu,dia makan anak dia!" Ish3.Kucing tu jadi lebih manja dari biasa. Sakit agaknya,nak selalu kita teman. Macam manusia kan?

Tak tahan sedih tengok,bawak dia ke Pusat Perkhidmatan Veterinar di Arau,Perlis ni. Kena menunggu jugak sebab doktor ada seorang je,orang hantar kucing bermasalah banyak.Aku tengok kucing orang lain gebu-gebu,kucing parsi yang mahal-mahal. Tengok kucing sendiri,hmmm..kucing kampung je,kurus kering macam tak ada orang bagi makan.Aku tengok kucing orang,orang pun tengok aku,tengok kucing.Hmm.

Cerita semua masalah kucing ni kat doktor.Terus Doc kata rahim bernanah.Seeloknya operate.Aduhhh..Sedih pulak dengar.Tapi bila fikir balik,tu langkah terbaik sebab selagi tak operate,next time dia boleh jadi lagi penyakit tu.Aku pun sign dalam buku untuk operate kucing kesayangan ni.Sedihhh sangat!

Kata doc,hari dah petang,dia suruh tinggalkan je kucing tu untuk dia operate kat rumah.Allah..berat sungguh hati tapi disebabkan dia tu doktor,aku yakin je untuk tinggal.Balik rumah,sedihnya hati risau.Selamat ke kucing tu nanti.Duk fikir buruk-buruk je takut dia mati la ape la..Doktor kata ambil esok pagi.

Pagi tadi 11 Julai 2014, pergi ambil si tommy (nama manja kucingku). Nampak cergas walaupun dia sakit.Kuat jugak kucing ye,tak macam orang.Lemah lepas kena operate.Jahitan ada 4.Hmm..kesian.Kata doktor,nanah dia banyak sangat yang selama ni ada dalam perut yang duk ingat dia bunting tu.

Alhamdulillah.Apa-apa pun,aku cuma ikhtiar.Walaupun berhabis RM100 semata-mata untuk operate kucing tu dan buang rahim dia.Dan kucing aku takkan dapat beranak sampai bila-bila dah. Berat mata memandang,berat lagi bahu yang pikul,walaupun dia cuma seekor kucing,tapi kita andaikan diri kita berada di tempat dia.Nak cakap kat manusia pun takda siapa yang faham. Atas dasar peri kemanusiaan, aku terpaksa bawak dia untuk rawatan.Dalam hati rasa bersalah yang amat sebab dia sakit,tak boleh aktif lagi sampai la jahitan sembuh.


My Tommy,My Cat

Syukur pada Tuhan kerana segalanya dipermudahkan.Alhamudulillah,tommy dah mula makan,dan dia dah cuba berjalan-jalan walaupun lemah.Semoga tommy panjang umur.Amin

0 comments: