Thursday, November 6, 2014

Tips Minum Air Gula Untuk Ibu Hamil

Masa tulis entri ni sebenarnya baru lepas minum air gula.

Dari semalam fikir,boleh ke aku telan hari ni memandangkan sebelum ni punya pengalaman agak meloyakan.Siapa tak loya,ibarat minum kordial kot.

Ok.So far,tekak aku ok lagi.Harap-harap sampai ke petang tak ada masalah pening macam dulu.Nak makan lepas tu pun fikir 2,3 kali.So,hari ni nak share sikit tips minum air gula untuk ibu-ibu yang susah nak telan air gula.

Kenapa kena minum air gula?
  • Diabetes disebabkan oleh kegagalan pankreas menghasilkan hormon insulin yang mencukupi. Insulin mengawal jumlah gula dalam darah dan membolehkan badan anda menyimpan gula yang tidak diperlukan serta-merta untuk menghasilkan tenaga.
  • Badan anda perlu menghasilkan insulin tambahan untuk memenuhi keperluan bayi semasa anda sedang hamil, terutamanya daripada kira-kira bulan kelima iaitu ketika tumbesaran bayi sedang berlaku dengan pesat. Jika badan anda tidak dapat menyaingi perkembangan ini, anda mungkin akan menghidap diabetes gestasi.
  • Bayi anda memerlukan gula dalam bentuk glukosa untuk membantunya membesar, tetapi terlalu banyak gula pula boleh menyebabkan badannya lebih besar daripada yang sepatutnya, terutamanya pada bahagian bahu, dada dan abdomen. Keadaan ini dikenali sebagai makrosomia yang bermaksud "badan yang besar".
  • Akibatnya, mungkin sukar bagi anda melahirkannya secara normal nanti kerana bahunya yang besar mungkin akan tersangkut. Bayi yang terlalu besar berkemungkinan perlu dilahirkan secara pembedahan caesarean.
  • Di antara 2 dan 14 peratus wanita hamil menghidap diabetes gestasi. Dalam kebanyakan kes, apa yang anda perlu untuk mengawal diabetes ialah dengan mengikuti diet yang sihat dan bersenam. Dalam kira-kira 10 hingga 20 peratus kes, wanita-wanita ini terpaksa menyuntik diri mereka dengan insulin untuk mengawal penyakit ini.
  • Salah satu tanda diabetes gestasi ialah terlalu banyak gula dalam air kencing. Ini mungkin dikesan melalui ujian air kencing rutin semasa hamil tetapi ia tidak lagi disyorkan sebagai cara yang terbaik untuk mengesan masalah diabetes.
Ujian MGTT
Apakah itu Ujian MGTT?
Untuk prosedur MGTT (modified glucose tolerance test), ibu-ibu akan diminta puasa bermula jam 10 malam pada hari sebelum temujanji di klinik.
Pagi keesokan harinya,kebiasaannya sebelum pukul 8 pagi di klinik, darah kira-kira 2-3 ml akan diambil buat pertama kali untuk diuji kandungan glukosa.
Ibu-ibu kemudian perlu minum air glukosa yang disediakan - 75 mg glukosa dalam 200 ml air kosong.
Dua jam kemudian, darah akan diambil sekali lagi untuk melihat tahap toleransi ibu-ibu pada gula (penghasilan insulin atau tidak) dan kandungan glukos dalam darah.
Secara umumnya bacaan yang biasa di ambil untuk ibu mengandung di Malaysia adalah seperti berikut :
FBS (Fasting Blood Sugar) - Bacaan pertama yang diambil pada sampel darah yang di ambil ketika kita sampai di klinik. Normal : 3.0 mmol/L - 5.5 mmol/L
2 Jam selepas - Bacaan yang di ambil pada sampel darah selepas 2 Jam ibu hamil minum air glukos/air gula. Normal : < 7.8 mmol/L
Reference Range

Normal : < 7.8 mmol/L
Impaired : 7.8 mmol/L - 11.0 mmol/L
Diabetic : 11.1 mmol/L

Biasanya ibu-ibu yang punya bacaan yang berhampiran atau pada borderline akan di minta melakukan ujian sekali lagi.
Manakala ibu-ibu yang mempunyai bacaan lebih dari 7.8 mmol/L akan di rujuk untuk melakukan ujian BSP dan seterusnya mendapat nasihat doktor.
Ok.Tu serba sedikit fakta kenapa perlu minum air gula ni.Sekarang nak share tips pulak.

Macammana nak minum air gula dengan tenang?
  1. Biasanya nurse/doktor akan suruh kita puasa dari jam 10malam sampai la pagi.Ikut aje.Kalau korang degil,susah nak telan air gula. Sebab aku pernah terlupa pergi bantai makan buah.Nurse tanya puasa ke? Aah,puasa! haha.Air masak pun puasa sama.Ok?
  2. Sebelum minum tu,baca selawat banyak-banyak.Kuatkan hati semoga dapat minum dengan lancar.
  3. Minum terus jangan berhenti. Kalau minum sekejap-sekejap,confirm payah nak habiskan.
  4. Fikir positif.Ingat baby dalam perut.Kalau ada kencing manis,kesian jugak baby pun berisiko macam-macam.
  5. Jangan dengar cakap orang pasal air gula tu tak sedap. Walaupun memang tak sedap pun sebenarnya.Lagi-lagi yang tak ada perisa.Aku pernah terkena yang tak ada perisa tu dua kali Uwek! Haha. Mana tahu,korang diberi minum yang berperisa oren yang sedap tu,macam yang aku minum pagi tadi.Nyum2.
  6. Sehari sebelum ke klinik, kalau boleh hadkan pengambilan makanan. Minum air masak banyak-banyak.Kurangkan nasi,lebihkan sayur.
  7. Jangan muntah atau sengaja muntahkan air gula tu.Kalau nurse tahu,habislah korang kena minum air gula balik.(Kalau muntah,diam-diam sudah!).Hehe
  8. Lepas dah selesai ambil darah kali ke-2 lepas minum tu,kalau boleh jangan makan lagi makanan berat-berat,takut korang muntah. Slow-slow minum air masak,makan biskut ke roti ke.Lambat-lambat sikit makan nasi.ok?
Rasanya tu sajalah yang aku nak share hari ni. Kejap lagi aku nak pergi klinik balik ambil darah kali ke-2. Harap-harap bacaan gula aku normal.


Rujukan;

Apa Itu Ujian MGTT??
Minum Air Gula Semasa Hamil

14 comments:

Amalina Hussain said... Reply To This Comment

teringat pulak zaman minum air gula gula dedulu..aduh..manissnyeeeee..melekat kat anak tekak..hehe

Cik Puan iLa said... Reply To This Comment

@Amalina Hussain

Tu la kan,manisnya rasa susah betul nak telan.huhu

Arinie Ghazali said... Reply To This Comment

Tips best. Suka pasal tips berfikiran positif tu. Thanks 😊

Cik Puan iLa said... Reply To This Comment

@Arinie Ghazali

hehe..sama2 sis..sama2 kongsi.. ;)

Fatimah Bt Tony said... Reply To This Comment

Wah.. Tak pernah pulak dpt yg perisa oren. Yg pnh dpt, yg terlalu manis tu. Manis melampau pulak air tu. Huhu

tips anak bijak

Cik Puan iLa said... Reply To This Comment

@Fatimah Bt Tony

Hehe..Semua pun manis..Ibarat minum kordial kan? ;p

nini said... Reply To This Comment

Mcm scary pulakkk

Cik Puan iLa said... Reply To This Comment

@nini

scary awl2 je..lme2 ok..

MAT NOR said... Reply To This Comment

Wife kena minum air gula minggu depan, usia kandungan 9 minggu. Awal betul mungkin sbb Wife buka buku pink masa usia kandungan 5 minggu. So dorang terus set next appointment minum air gula. Wife boleh minum dengan berjaya ke tak dahla masuk 8 minggu terus alahan muntah-muntah. Doakan Wife saya selamat semasa mengandung dan bersalin.

Cik Puan iLa said... Reply To This Comment

@MAT NOR

Sy dulu pun minum awl2 masa bukak buku pink,better mcm tu rasanya. Kalau minum lmbt,fhm2 jela kdg2 tekak ni susah nk terima.hehehe..InsyaAllah..semoga selamat semuanya ye.. ;)

Cik Puan iLa said... Reply To This Comment

@MAT NOR

Sy dulu pun minum awl2 masa bukak buku pink,better mcm tu rasanya. Kalau minum lmbt,fhm2 jela kdg2 tekak ni susah nk terima.hehehe..InsyaAllah..semoga selamat semuanya ye.. ;)

MAT NOR said... Reply To This Comment

Wife saya hari ni buat MGTT, kandungan 9 minggu. Dah selesai MGTT, result tak dapat lagi. Hopefully normal.

Cik Puan iLa said... Reply To This Comment

@MAT NOR

InsyaAllah..hopefully normal..Anak ke berapa ye?

NikShah said... Reply To This Comment

Saya dah 2 kali minum tp dua2 sangkut masa kandungan 7 bln. So mmg ada gdm tp tahap biasa lagi x smpai kena amik insulin. Alhamdulilah lepas bersalin, kena minum lagi tapi result ok. hopefully anak ke-3 xde gdm kalo boleh...