Saturday, February 28, 2015

Bersalin - Part 1 – Early Contraction,Masuk wad

Fuh lega,syukur Alhamdulillah dah selamat bersalin tarikh 21 Januari 2015,5.31pm di Hospital Raja Perempuan Zainab II,Kota Bharu Kelantan. Teruja wei!
Meh kita tengok kronologi kelahiran.

Bermula sakit tengah malam.Seingat aku 11.30mlm rasa macam contraction. Tapi sebelum tu,2,3 hari sebelumnya memang ada rasa macam contraction Cuma yang tu tak lebih sejam.Yang ni start 11.30mlm,contraction punya interval dalam 6-12minit. Cuak. Dah nak bersalin ke ni? Adik baby tunggu la pagi esok. Tak larat la nak pergi hospital malam-malam. Jauh kot.Bachok ke Kota Bharu,ada la dalam setengah jam.

Aku on contraction timer punya application kat telefon untuk record contration.Tunggu punya tunggu sampai la pukul 2.08pagi.Confuse.

Aku dah ulang-alik ke toilet sebab nak membuang.Kisahnya petang 20 Januari 2015,aku belasah satay ikan a.k.a lokcing. Berapa cucuk toksah cakap.aku rasa kalau RM1 tu ada 4 cucuk,aku rasa dah telan berapa puluh ringgit!!

Tak boleh jadi ni.Takkan nak beranak dah? Last-last aku tertidur.
Pukul 5.30am,husband bangun dan mandi.Tengah bersiap nak pergi kerja. Yang aku ni duk confuse lagi,nak pergi hospital ke tak.Husband pun duk risau.Dia pergi cari mak dia kat dapur.Aku sekali lagi pergi melepaskan hajat.Tak tahan wei. Dalam hati,menyesal pulak aku telan satay tu banyak,kan dah cirit-birit.

Kata mak,pergi je hospital.Kalau rasa berat perut memulas tu ye la.Tapi aku was-was lagi. Sakit ni sebab aku belasah satay kea tau memang aku tunggu masa nak bersalin.Lagipun kalau ikut hari,aku dah 39week cukup-cukup.

Okeh.Husband kata mai la pergi hospital.Kalut aku.Subuh-subuh dah bersiap dan terus pergi.Dalam kereta tak ada benda lain,duk ingat balik camne eh sakit bersalin dulu? Haha.Sambil duk baca kat mulut. “La-illahailla-anta subhanaka-inni-kuntumina-zzolimin.”
Aku cuma ada kalimah tu saja.

Sampai hospital,terus ke labour room.Check bukaan baru 3cm,ambil sampel air kencing,check tekanan darah,timbang berat dan buat CTG kat perut. Masa tu contraction on-off.Perut mengeras.Sudah! Aku fobia betul perut keras ni.Teringat yang kes arwah anak sulung dulu.Gitu la rasa mengerasnya!

Doktor kata admit ke wad. Okeh.Mari kita pergi ke wad 24 katil nombor 8.
Perut dah tak sakit.Entah ke mana hilangnya contraction macam semalam. Risau. Jam demi jam,nurse akan pantau tekanan darah dan jantung baby. Aku lapar sangat. Lambat betul nak waktu makan,aku dah lapar ni. Husband keluar pergi cari makanan untuk aku. Oh ye,time ni contraction datang balik. Tapi dalam 20minit sekali. Bila dia datang,aku macam krem sekejap.Siapa pandang aku time contraction datang,rasa nak belasah je orang tu!

Pukul 11lebih,aku dah belasah makanan yang husband beli. Pukul 12tengahari,makanan pun sampai,sekali lagi aku belasah semua. Fuh kenyang. At least kalau terberanak hari ni,aku puas hati dah dapat makan macam-macam.

Dah pukul 1 lebih.Waktu melawat. Abah datang melawat. Masa tu contraction makin cepat pulak. Dalam 15 minit camtu.Seperti biasa,kalau dia datang,aku rasa krem+blur+jadi anak patung sekejap. Sakit gila kot. Contraction pekebenda bisa sangat ni. Dulu tak macam ni pun!!

Habis waktu melawat,husband pun balik semula ke Bachok. Tinggal la aku sorang-sorang. Hiba wei..waktu sakit datang,mau nak mengamuk dibuatnya. Bajet nak tidur,sori la..Aku dah banyak kali cuba nak tidur,last-last nurse kejut;

 “Dik,bangun check tekanan darah, dik bangun check jantung baby!”

Bila nak tidur nya ni??

Sampai ke sudah tak tidur. Zohor pun pukul 3.30 baru nak buat. Tu pun duk berperang dengan sakit yang makin kerap,10minit sekali.

Jeng-jeng-jeng.Nak tahu pukul berapa aku masuk labour room?

Sila ke part 2. Heee ;p


2 comments:

Mar Mansor said... Reply To This Comment

tak baik marah2 tau

Cik Puan iLa said... Reply To This Comment

@Mar Mansor

Hehe..Sakit punya pasal..rasa nk marah org je.. ;p