Saturday, February 28, 2015

Bersalin - Part 3 – Episod dalam wad

Part 3 – Episod dalam wad

Setel urusan mengeluarkan uri dan jahit-menjahit, aku rasa dah nak Maghrib. Tanya doctor bila dapat masuk wad, dia kata setengah jam lagi.Rupanya harapan palsu. Penat punya tunggu. At last,pukul 11malam baru aku masuk wad. Kecewa.Letih. Kisahnya sebab bleeding aku banyak so terpaksa tahan sekejap sebelum masuk wad.

Waktu ni la baru dapat jumpa husband dan family yang dah tunggu dari petang. Semua orang dah lembik. Nampak gayanya aku sorang-sorang la dalam wad malam ni tak ada yang sudi nak teman. Yep,aku sorang!

Wad selesa.air-cond sedap.Katil sedap.Semua sedap.

Yang tak sedapnya baby tak nak tidur. Seingat aku pukul 3 lebih baru dapat tidur,tu pun terpaksa pangku baby kat sebelah,tidur sama dengan dia. Tidur selepas melahirkan adalah tidur-tidur ayam.

Yang hebatnya kali ni,aku rasa segar berbanding beranak 1st dulu. Tak rasa apa pun kesan jahit tu. Selamba jela ke hulur ke hilir.Tapi nak kena curi-curi jalan.Awas. Baby macam ada sensor boleh kesan orang nak tinggalkan dia walau sekejap.

Esoknya 22 Jan 2015, breakfast milo dengan biskut je. Tiada lagi makanan sedap-sedap macam nasi lemak,mee goreng. Sob3x. Makan jela. Tapi takut jugak. Dulu masa beranak 1st, aku fobia bab nak membuang hajat besar. Takut tertetas jahitan. Kali ni Alhamdulillah,agaknya jahit tak banyak mana kot sebab aku boleh jalan tahap rasa nak lompat pun boleh. Hee ;p

Episod di wad adalah lebih kepada check up doctor untuk mak dan anak. Ramai doctor pakar datang check dan lalu-lalang. Alhamdulillah mak baby dan baby sihat. Boleh discharge hari ni jugak. Yeyy!

Waktu melawat,parents datang melawat. Tapi parents aku dapat masuk awal atas budi bicara nurse-nurse yang sangat baik hati. Mekacehh~ ;p Hidangan tengahari sedap. Mak aku suruh je aku makan walaupun kalau ikut orang tua,aku tak boleh makan oren, sayur dan ayam bakar rempah.

Lebih kurang pukul 2 petang,aku dah boleh discharge. One more thing,adik baby naghis kuat gila masa nak discharge.Aku tak tahu pasaipa. Dia suka duduk hospital kot? Daripada wad sampai ke pintu kereta,naghis tak henti. Masuk dalam kereta baru diam sampai la ke rumah dia tidur.

Macam tu la kisahnya.

Next entry will be: 30 hari menjaga adik baby. Haha ;p



6 comments:

akudarikayangan said... Reply To This Comment

Alhadmulillah...tahniah awak...hurmmm belum 30 hari ek?huhuhu tak sabar nk tgu next entry...semoga awak n baby sihat2 belaka...tahniah yer...

Cik Puan iLa said... Reply To This Comment

@akudarikayangan

T.Kasih.Alhamdulillah..segalanya dipermudahkan..dah nak abis habis dh pantang..;p

akudarikayangan said... Reply To This Comment

alhamdulillah...nt cepat2 up entry baby baru yer...skli ngn gambar tau...hehehe insyaAllah lepas ni saya pulak menyusul...ikut kiraan doktor bulan september ni... =)

tenku butang said... Reply To This Comment

Alahmdulillah.. tahniah dapat baby.. teringinnya teman nak baby gak..

tenku butang said... Reply To This Comment

Haii.. Cakk.. Done Follow sini no. 804
Salam kenalan.. Sudilah kiranya follow me back,
boleh kita saling kunjung mengunjung pasni..

Official Blog :
http://tengkubutang.blogspot.com/

Catlover Blog :
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Cik Puan iLa said... Reply To This Comment

@tenku butang

Hai..Tq sudi jadi follower. ;)