Sunday, May 19, 2013

Penat,Moody dan Macam-Macam Hal Lahhh!

Orang kata waktu pregnant,jangan duk sedih-sedih,moody selalu.Tak elok untuk baby katanya.Tapi kalau ikutkan, aku moody la jugak daripada selalu.Eh,bukan sengaja tau.Entah hormon apa yang terlebih terkurang yang menyebabkan aku jadi moody.

Kadang-kadang kan,kita rasa penat,mengah,tapi terpaksa buat benda-benda rutin macam buat kerja kat tempat kerja dan kerja kat rumah.Tambah pulak semuanya buat sendiri,encik suami jauh.Bila penat tu terasa,alahai..sedihnya terpaksa buat sorang-sorang.Walaupun ada housemate,tak kan la nak suruh diorang pulak kan,diorang pun busy jugak.Kalau ada encik suami tu lain la cerita,boleh harap kat dia.

Ini kalau bab kereta kotor pun fikir 2,3 kali.Nak basuh sendiri ke nak hantar kedai.Nak hantar kedai nak kena tunggu turn,lama jugak ikut siapa yang datang dulu.Yang aku pulak tak suka hantar auto-car-wash semenjak kereta kawan calar sebab hantar auto-car-wash.So aku decide hantar kat manual-car wash.Mahal sikit pun takpe la,janji puas hati tengok luar dan dalam kereta tu licin dan kemas.

Kalau basuh sendiri,untung sebab tak payah nak keluar semata-mata pergi basuh kereta.Aku jenis tak suka kalau keluar dengan kereta semata-mata untuk satu tujuan.Contoh,keluar semata-mata nak isi minyak je.Tak suka! Baik keluar sambil isi minyak,pergi beli makanan,pergi shopping,baru la rasa berbaloi minyak habis.Hehe ;p

Tapi tengok la kondisi sekarang,mampu ke aku nak basuh kereta sendiri? Bongkok sikit pun dah lenguh pinggang,apa lagi nak memberus tayar,nak lap body kereta dengan air sabun,nak bilas balik.Alahai..sabar jela! Dulu masa aku pregnant 5 bulan,larat lagi.Sekarang sori laa cik purple! Tuan awak ni dah tak larat nak basuh awak.Kesian awak kotor dah 3 minggu! ;(

Kalau aku cerita kat orang,diorang kata,tak payah la basuh.Apa sangat la nak basuh kereta.Basuh hari ni,esok pergi kerja kotor balik! Cehhh~ Memang la akan kotor.Kalau tak nak kotor baik simpan je kereta dalam rumah,jangan pergi mana-mana.Aku jenis tak suka kereta kotor.Basuh sekali dalam seminggu-dua minggu pun jadi la.Puas hati tengok berkilat.

Berbalik kisah moody tadi.(Lama betul membebel pasal kereta kotor!)

Moody time pregnant sangat beza dengan moody tak pregnant tau! 

Lagi-lagi bila jauh dengan encik suami.Lenguh-lengih sikit,menitik jugak la airmata ni walaupun dalam hati sebenarnya tak nak pun fikir sedih-sedih ataupun layan perasaan.Tapi dia datang dengan sendirinya.Sabo jela!

Kepada pasangan-pasangan yang bakal berjauhan,bersedia lah fizikal dan mental untuk segala urusan.Bukan nak takutkan,tapi suruh bersedia je. ;)




6 comments:

Azwan Aziz said... Reply To This Comment

Sabar ye cik ila... semua yang terjadi ni Allah dan rancang... pasti ada hikmahnya... harap2 cik ila dan baby sihat selalu... :)

Suhaila Zahari said... Reply To This Comment

@Azwan Aziz

Tgh sabar la ni.Thanks ye bg semangat.hehe ;)

Wardah Alisya said... Reply To This Comment

Salam.. sy pun bab nak isi minyak kereta dgn cuci tu payah sikit. Tak tahu kenapa. Tahu guna je...heheh

zeera lily said... Reply To This Comment

take care dear,

hopu u n baby sihat selalu =)

Suhaila Zahari said... Reply To This Comment

@Wardah Alisya

Sy pulak tabiat xboleh kalau benda tu terabai.hehe

Suhaila Zahari said... Reply To This Comment

@zeera lily

Thanks dear!