Friday, February 4, 2011

Nak langsing?Ikut petua ni..

Okeh,kali ni Cik ila nak tulis tips pulak.Boring asyik-asyik topik yang tu je kan.So,hari ni nak kongsi sedikit tips kesihatan.Oh,jangan risau! Cik Ila tak copy paste dari mana-mana blog atau mana-mana sumber sebab tips ni Cik Ila sorang je yang guna.Tapi,siapa-siapa yang nak guna tips ni,silakan.Anda mau kekal langsing?Cik Ila ada tips.

TIPS KEKAL LANGSING

  1. Pastikan anda makan pada waktu yang tetap,jangan ubah waktu makan
  2. Jangan sesekali tinggalkan sarapan pagi,sebab sarapan pagi boleh control jumlah pemakanan anda pada waktu tengahari.
  3. Banyakkan makan buah dan sayur-sayuran serta minum susu untuk kuatkan tulang
  4. Makan dalam kuantiti yang sedikit tapi kerap
  5. Jangan minum ais,sebab ais boleh buat stamina kita rendah dan perut buncit
  6. Bersenam/Jogging/Skipping-memadai hanya setengah jam sehari,tapi haruslah constant untuk kurangkan lemak.Kalau nak laju-laju pun bagus,baik untuk jantung!
  7. Mandi waktu pagi supaya tubuh lebih segar.
  8. Jangan tidur selepas subuh,bila badan aktif waktu pagi,badan anda kurang lemak
  9. Jangan malas buat aktiviti macam sapu sampah,kemas rumah sebab dengan cara ni dapat membakar kalori.
  10. Kurangkan tidur di siang hari,memadai hanya rehat selama 1 jam.Kalau rasa mengantuk selepas lunch,sila buat kerja-kerja seperti mengemas dan lain-lain.
  11. Jangan makan malam selepas jam 8 malam dan jangan tak makan malam
  12. Tinggalkan meggi sebab meggi ada bahan yang tak bagus,dipercayai ada kandungan lemak
  13. Kurangkan penggunaan 3 in 1 dalam minuman.Bahaya!
  14. Kurangkan gula dalam makanan dan minuman
  15. Banyakkan minum air masak/air suam untuk buang toksin dalam badan.
  16. Kurangkan makan fast food macam KFC,MCD dan lain-lain
  17. Jangan takut untuk makan nasi,hanya ambil dalam kuantiti yang sedikit!

Okeh,itu sahaja tips kesihatan untuk kali ni,next time Cik Ila tulis lagi.Tapi ingat,korang mesti aktifkan diri.Kalau korang aktif,makan la apa-apa pun,badan susah nak naik.Kadar metabolisme setiap orang juga berbeza,so tak payah la korang ikut rancangan diet orang lain,sebab kita dan orang lain tak sama

11 comments:

Azwan Aziz said... Reply To This Comment

tips nak bagi gemukkan badan ade tak? saya mkn byk tp xpenah nk gemuk...hee

Darkbatman said... Reply To This Comment

hehee.. aie dtg tgk tips kamu.. byk isi yg bleh diamalkan..

erkk nk komen skett.. utk kwn2 je..xmo kecik ati tao!hehe

ermm entri dh oke..tajuk cun dh..cume tulisan xjustified.. ade gak shortfont. biase kan, mostly blogger gune tulisan kaler hitam n background kaler putih jd minat nk membaca 2 lebih byk..hee..lg satu, klau cikila bleh letakkan byk sket pic kat dlm entri perghh lg cun.heheee

Cik Ila said... Reply To This Comment

azwan : mm..pulak dah..tggu next time ye..

Aie : wah,bkn snang nk dpt komen dr encik femes ni..
takpe,nk komen ke,complain ke,cik ila ok je..
thnx sbb sudi bg pendapat..nnti cik ila boleh improve! :)

Mohd Ridhuan said... Reply To This Comment

tips tambah berat badan ado ek...
makan banyk xgemuk2 ni..

Firdaus Kasim said... Reply To This Comment

tips nk tinggikan badan ada x? hehe

♥CIK SHA♥ said... Reply To This Comment

tips nak kempiskan perut buncit camne pulak??hehehe..


part yg jangan minum ais tu susah skit la nak buang..huhu..tahu boleh buat perut buncit tapi dok minum jugak..T_T

faiz said... Reply To This Comment

tips yang bagus..aduss...camner ni fastfood pon tak makan...saya dah kurus takpe makan..boleh jadi gemuk sikit...heheh

Imran nyambek said... Reply To This Comment

aarrgh.gua suke kepci

phreak-id said... Reply To This Comment

Yes! Sangat sangat sangat setuju. Orang Malaysia sememangnya rajin makan tak tak rajin bersenam.


Terbaru >Bila Memandu di Kelantan > Kenapa Aku Berhenti Menulis > Dinner Metrowealth - Grand, Glamorous, Fabulous

yatt said... Reply To This Comment

wow leh kurus kalau amalkan ni.. mslh nak mengamalkan tu yg payah hihi

FasiHaH SupiaN said... Reply To This Comment

nak maintain yg masalah ni cik ila...aduhaiii