Saturday, July 2, 2011

Berpuluh-puluh suara bayi aku dengar..................

Sepanjang menjaga anak buah (merangkap anak kakak),banyak pengalaman tak terduga yang aku lalui sejak mak baby dan baby tu kat wad lagi.Memandangkan aku seorang je yang 'sesuai' menjaga diorang tu,so aku la yang tolong tengok-tengok sejak dalam wad.

Pengalaman menjaga diorang...aku cuti 3 hari + 1/2 hari kerja.Nahh..rasakan bos!! --> Tapi aku rasa aku ada ke,takde ke..bos tak kisah kot sebab orang lain ada boleh ganti aku buat kerja.

Kat hospital...aku dengar berpuluh-puluh suara bayi menangis setiap hari berturut-turut dalam wad.Siang takde hal laa..Waktu malam,aku tidur tepi katil..lampu semua tutup,bunyi bayi menangis bersahut-sahutan..bila seorang menangis,semua menangis.

Aku keliru!!!

Mana satu bunyi anak buah aku??Macam jadi bengong kejap,sebab terpaksa bangun bila dengar bayi menangis.Setiap kali tengok anak buah,senyap pulak.Orang lain punya bayi la yang bunyi.Dushh,aku sambung tidur balik dan macam tu la seterusnya sampai ke pagi.

Makanan hospital? Zapp..aku kebas semua.Ada ke patut,menu makanan semua kasi yang orang bersalin tak boleh makan.Apa lagi,aku la yang tolong habiskan.Gemuk la kejap untuk 2,3 hari sebab katil-katil sebelah pun suruh aku makan.hehe

Jaga berak kencing baby? Yang tu malas nak cerita sebab semua orang pun almaklum la kan! hehe


Masa bawak baby untuk check up selepas bawak balik ke rumah,aku pangku baby...saham jatuh la 2-3 hengget..Kakak kerusi sebelah tanya,"Anak sulung ke ni??" Nasib la badan..Dalam hati aku,"Cisss,tak nampak ke aku pakai seluar jeans dengan t-shirt ni,takkan orang baru lepas bersalin boleh pakai jeans dan jalan dengan selesanya pangku baby,kan??"


Pengalaman berjaga malam di rumah sendiri.Aku selalu ngelat,masuk tidur cepat-cepat,supaya mummy aku yang amik turn (Maklum la,orang tua lebih pakar menjaga budak,kan?)
Mummy pun satu hal,mamai agaknya malam-malam....

Sarung kaki baby tercabut..tapi apa mummy buat??

Dia masukkan sarung kaki baby tu ke tangan baby.....!!! ---> Alahai mummy! Comelnye baby pakai sarung kaki kat tangan...huhu


p/s : Aku anak bongsu,agak-agak aku bersalin,siapa nak jaga??Abang-abang,kakak ipar,kakak dan lain-lain semua dengan gerabak panjang masing-masing (anak).

3 comments:

suha said... Reply To This Comment

seronoknya jaga baby (^_^)

LittLeMyRashMaLLoW said... Reply To This Comment

saya suka bau bayi...
wangi~
(=

Cik Ila said... Reply To This Comment

suha : hehe.seronok sgt!!!

LittleMM : baby mmg bau wangi kalau kita rajin mandikan dia.hehe