Saturday, July 23, 2011

Cara buang virus/malware Facebook,"Hi.How are you?"

Minggu lepas,aku dah selamat terkena virus/malware ni.Tapi nasib baik sampai stage 2 dan aku terus tukar password,sign out fb..punya la cuak! Nasib belum tersebar wabak tu,kalau tak habislah..laptop entah ke mana,aku entah ke mana.Ok,hari ni aku jumpa taktik baru untuk hilangkan virus/malware ni.Jom baca! ;)

Cara pertama

1.Sila ke "Start" pada komputer anda dan pilih "Run"/.
Dalam "Run" dialog taip:

c:\windows\system32\drivers\etc

Untuk  Windows NT & Windows 2000C:\winnt\system32\drivers\etc 
Windows XP, Windows Vista or Windows 7C:\Windows\System32\drivers\etc


2. Cari file bertajuk "hosts" dan "double-click". Sesudah buka, sila buka file tersebut dengan memilih program " Notepad" dari program yang ada.


3. Edit kemudian save file "hosts" tadi.
Dalam file "hosts" tadi akan ada satu baris seperti di bawah.CARI BARIS INI: facebook.com (CONTOH: “127.0.0.1 http://www.facebook.com” )

4. Sila buang “127.0.0.1 http://www.facebook.com”Tutup file "hosts" dan save.


Cara kedua

1. Buka "Task Manager" ( Ctrl+Alt+Delete)
 2.Cari dan buang dengan "end processes" program bawah: fbtre6.exemstre6.exe

3. Buang file registry :
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “c:\windows\mstre6.exe”HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “C:\Windows\fbtre6.exe”HKEY_CURRENT_USER\AppEvents\Schemes\Apps\Explorer\Navigating;
CARA

1. Buka "Registry Editor". Klik "Start" kemudian cari "Run". Taip "regedit". Kemudian klik "OK".


2. Window baru akan terbuka, dan taip "regedit". kemudian klik "OK"
3.Cari file virus tersebut dengan mengikuti langkah di bawah:
HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Microsoft > Windows > Current Version > Run > ”systray”

Untuk memastikan sebelum anda membuang file, sila cari "c:\windows\mstre6.exe" dan tekan delete.


Buang file di bawah:

C:\\Windows\\fbtre6.exeC:\\Windows\\fmark2.dat



Tu saja yang aku boleh kongsi,lain-lain harap maaf..Aku baru je jumpa tips ni tadi,bila aku try,ohh rupanya aku belum terkena lagi virus/malware tu sebab takde pun file yang kena delete tu.Fuh..nasib! ;) So,korang boleh cuba sekarang sebelum terlambat.
p/s: Kalau tak faham jugak,sila buka page ini... SOURCE


2 comments:

eiyzniey said... Reply To This Comment

i hate virus!

Cik Ila said... Reply To This Comment

i hate virus too! ;)