Saturday, March 12, 2011

Mesti kena jawap ke soalan ni???

Assalamualaikum,Selamat Pagi.
Bangun la wei,bangun..Tak rugi korang bangun pagi.Segar kot kat luar tu bunyi burung,bunyi unggas,bunyi kucing yang lapar. -----> Kesian.Mai la rumah ni,frieskies ada lagi.


Hari ni nak cakap sikit pasal mentaliti orang kita.Pernah tak situasi ni berlaku kat korang;

A : Bila hang nak kawin?
B : Ish,nanti la..
A : Lor,pasai pa,takkan tadak bf/gf lagi?
B : Emm,tadak...
A : Laa,ya ka tadak??Tipu laaa..

Persoalan kat sini adalah;

Kenapa mesti nak kata tipu?Kalau orang tu betul-betul tak ada bf/gf,kena jawap ada jugak eh?
Aku sendiri pun pernah kena.Masa kena soal ni,sentap jugak lah jantung.Kalau ada sambal tumis yang pedas,agak-agak dah lama aku tonyoh kat mulut si penyoal tu.Kalau sekali dua tanya takpe,tapi kalau dah selalu orang soal macam ni,mau tak geram?


Bila ada kawan yang cerita benda macam ni,aku hanya mampu senyum jela.Dalam hati,"Haaa,amek kau,kena jugak macam aku!!"hahahahaha
Ye,memang orang sekeliling kita akan tanya soalan macam ni.Tapi takpa,aku ada jawapan aku sendiri sebenarnya yang buat si penyoal tu terdiam.Jawapan aku;

  • Oh,WAJIB eh kena ada bf/gf? Kalau tak ada macam mana,agak-agak masuk neraka tak?(Ni pedas sket la,kalau tahap bengang sangat,cakap jela macam ni dengan nada sinis)
  • Kalau aku cakap ada,agak-agak hang nak bagi duit tak untuk aku,nampak macam beria-ria nak tau.Jangan lupa kasi duit tau,sebab aku nak bagi tau ni ada ke tak.
  • Aku?? Nanti kau kahwin,baru aku kasi tau ada ke tak bf/gf
  • Apa,bf?gf?? Tak main la,aku nak cari calon husband/wife terus
  • Eh,kenapa tanya aku.Kenapa tak tanya si polan si polan yang umur 40 tak kawin-kawin lagi,tanya la diorang dulu.
  • Kalau aku tanya bila tarikh kau mati,agak-agak boleh kasi tak tarikh nya???
  • Dey kawan!!! Jodoh,ajal maut semua di tangan Tuhan.Manusia ni rancang je.Sampai masa,bertemu la jodoh setiap orang.Jangan sama kan kita dengan orang lain.Orang lain ada bf/gf,biaq p kat depa la.Yang kita tu,cuba la banyak-banyak buat amal sikit.Kot la nak tanya hari ni Zohor masuk pukul berapa,Asar pukul berapa,hari ni berapa hb dalam bulan Islam??

Aku nasihatkan korang,sabar jela kalau orang tanya macam ni.Walaupun korang bengang,jawap la sebaik-baiknya sebab aku mengaku,aku memang pedas sikit nak jawap soalan macam ni.Agak-agak jumpa kawan yang tak sampai hati nak jawap pedas-pedas,jawap la jawapan yang last sekali tu.Kesimpulan,tolong la hormat kawan anda.Manusia ada hak untuk diri dia sendiri dan jangan la persoal benda yang kadang-kadang buat orang rasa muak.Kalau dah orang tu spesies tak layan cintan cintun,tak payah la duk tanya soalan pelik-pelik kat orang tu,silap-silap kena tengking baru la aku cakap "Padan Muka" nanti.hahahaaha

14 comments:

faiz said... Reply To This Comment

tula psl..org skarang dah mcm wajib plak ade bf/gf ni..

niesz said... Reply To This Comment

kalau niesz, niesz jwb mcmni, mcmane nak kawen, dri sendiri pun x terurus lg..kena lah ade rumah, kereta br pk nak kawen, xpun, nak kumpul duit nak bagi mak ngan ayah g mekkah, br boleh kawen. mesti lps tu die senyap x tnye2 dah..haha..

Cik Ila said... Reply To This Comment

faiz : dh xde soklan lain agknye..

niesz : hmm...dh byk kali jwp mcm niesz tu...smpai dh muak...so,lama2 rasa bengang la jugak.sbb tu jwp kasi pedas sket..supaya next time dia tak brani nk tanya lagi..

codes 13 said... Reply To This Comment

bukan gurl je kene~
laki pun same...
jawapan plg simple yg bg..
ko tggu kad jela...

KoBeiGH said... Reply To This Comment

xperlu kot jawab camtu...rilex2 sudah..jawab je..sampai masa nti..kahwin r..xperlu sibuk2 tny nk kawin bila~~heeee

Faiz said... Reply To This Comment

lau laki yang tye kt pmpuan cm2..kot2 die nk ngorat kot..huhu..

Cik Ila said... Reply To This Comment

codes 13 : Haha.lelaki jwp cmne pulak eh??

Kobeigh : tu la psl...tp diorang dh tye..nk wt cmne..hahaha

faiz : ish2...ade jgk eh mcm tu??igtkan nk tau je..huhu

codes 13 said... Reply To This Comment

laki ni ayt die simple jew..
kalu pompuan yg tny...
"haa...ko jela kawen ngan aku..sng cite"
kalau laki yg tny
"bile tiba masanye..."

LollyHatesMe™ said... Reply To This Comment

saya pun same la cik ila cane ek nak jawab..

lagipun i tak kacak..i kate kat org i tade gf orang xcaye cane tu ekk?

ahahha

Azwan Aziz said... Reply To This Comment

ambik dari sudut positif, dorang tanya sebab ambik berat pasal kita... :)

Cik Ila said... Reply To This Comment

codes 13 : kalo pmpuan yg tanya,mmg ngade2 aa tye org laki benda mcm tu..laki byk tggungjwp kot nak pikir,bkn snang2 nk kawin mcm tu je.haha

lollyluvfareda : ish3,mije pn same?? uhh...iye???hahaha


Azwan : yeke amek berat? abih tu,nape tak pecaya kita? biasa kalo org tak pcaya kita,ssh dia nk care kt kita.huhu

natasha MDG said... Reply To This Comment

tak kesah pun takde pakwe. mmg tak pernah ade pun. : P

athirah said... Reply To This Comment

haha...bese laaa manusia...kalu ckp tkde balak tue..msti tak cayer...haha...

Cik Ila said... Reply To This Comment

athirah : tu la pasal..haishhh..huhu