Tuesday, August 2, 2011

14 Khasiat Teh




Hari ni nak kongsi fakta tentang khasiat Teh.Rugi kalau tak tahu sebab khasiatnya banyak. Menurut satu penelitian yang di lakukan oleh pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO),teh mengandungi pelbagai khasiat dan manfaat yang amat berguna.

Khasiat Teh;

  1. Teh mampu membangkitkan semangat, meningkatkan daya pemikiran dan ingatan seseorang.
  2. Berupaya menghilangkan rasa letih, meningkatkan metabolisme tubuh, memelihara fungsi jantung, pembuluh darah, usus dan hati.
  3. Minum teh mampu mencegah kerosakan gigi, Dikatakan amalan meminum teh pada kanak-kanak dapat mengurungkan risiko kerosakan gigi sebanyak 60%
  4. Minum teh dapat melambatkan sel penuaan. Kesan antipenuaan yang terdapat didalam daun teh adalah 18kali ganda komposisinya daripada vitamin E
  5. Minum teh dapat memperlahan dan menyekat pembentukan lemak pada selaput dalam pembuluh darah, mencegah pengerasan pembuluh nadi, tekanan darah tinggi dan penyumbat pembuluh darah pada otak.
  6. Minum teh dapat merangsangkan saraf pusat dan merangsangkan kekuatan gerakan tubuh
  7. Amalan minum teh berupaya menurunkan berat badan dan menjaga kecantikan
  8. Minum teh di percayai dapat mengatasi masalah katarak yang biasa dialami oleh mereka yang berusia. Tidak hanya dengan itu, ia juga boleh dijadikan penawar untuk mengubati radang rongga mulut dan radang rongga kerongkong yang kerap menyerang pada musim panas.
  9. Minum teh dapat melindungi fungsi pembentukan darah. Daun teh mengandungi zat proteksi radiasi, Menonton televisyen sambil minum teh dikatakan dapat mengurangi bahaya radiasi televisyen sekali gus melindungi daya penglihatan anda.
  10. Minum Teh dapat memelihara dan mengawal pengaliran darah dalam tubuh.
  11. Air teh mudah di serap segera dalam tubuh dan di oksida.
  12. Menyejukkan tubuh dan menurunkan suhu badan. Dikatakan selepas sembilan minit minum teh hangat, suhu tubuh menurun sebanyak 1 hingga 2 darjah Celsius.
  13. Daun Teh mengandungi banyak unsur mikronutrien yang amat bermanfaat untuk tubuh.
  14. Daun teh berupaya menyekat pertumbuhan sel kanser


Sumber : 14 Kuasa Teh


p/s : Teh yang kita minum tu rasanya dah campur banyak benda,sebab tu rasa Teh asli dah kurang.14 khasiat kat atas tu rasanya sesuai untuk jenis teh herba dan teh minuman untuk kesihatan.

6 comments:

kaizen said... Reply To This Comment

sy suke tah boh yg ade perasa tuh... lagi2 kalo strawberry tp perase tuh limited ade kat Cameron Highland jer...

latest entry Benda yang Aku BENCI time Ramadhan!! & Urban : Camera Paling CANGGIH

Ary ariasputera said... Reply To This Comment

teh memang sedap... lagi sedap kalu permaisuri hati yang buat..

cik_nini said... Reply To This Comment

akak, nini suke teh sebab teh awek muda ;)

Cik Ila said... Reply To This Comment

kaizen : sy pun suka teh cameron tu! ;)

Ary : yeke??permaisuri hati buat tentu sdap kan?hehe

cik nini : akak minum,tak awet muda pn..lg tua ade la..sobx3.. ;(

♥CIK IERA♥ said... Reply To This Comment

tibe-tibe ase nak minum teh...tapi puase la pulak... :(

Cik Ila said... Reply To This Comment

Cik Iera : haip2....puasa2..waktu berbuka karang baru boleh minum..hehe