Sunday, January 22, 2012

Antara sebab aku tak suka shopping online

Hebat.Ambik terus dari screen.Haha


Antara sebab aku tak suka shopping online adalah kerana faktor harga..

Bila aku bandingkan harga dengan yang selalu aku jumpa,sangat jauh bezanya.Sebagai contoh,beli tudung la kan senang nak bagi contoh..

Kita pun tahu,orang yang jual online ni pun beli dari orang lain jugak.Dia beli sah-sah la jauh lebih murah sebab beli borong.Dah namanya peniaga,mesti nak ambil untung.Dijualnya dengan harga yang bagi untung RM2 ke atas.Jawapnya..mahal la kan kalau sampai ke tangan kita yang beli dari dia.Walhal,dia cuma beli harga RM3 je.Dah untung RM2 lebih kat dia masuk dalam poket.

Lagi satu.Kadang-kadang mereka senang je kaburi mata kita.Katanya free postege,sebenarnya dia dah cover dah harga postege tu masuk sekali.Kita pun tertipu,bajet diskaun la tu.

Kualiti barang,susah nak ramal la.Macam ikut nasib.Kalau bernasib baik,elok la barangnya.Kalau tidak,entah-entah dah kena kopak dulu waktu penghantaran pos tu.Pakcik-pakcik posmen ni peduli apa barang-barang kita.Lagi-lagi Pos Laju dan Pos Ekspress.Cakap je dijamin sampai esok,tapi lusa baru sampai ada la..

Aku nasihatkan korang,terutama wanita..fikir habis-habis sebelum shopping online.Kalau boleh,kaji dulu harga pasaran.Tanya pada kawan-kawan harga kat tempat dia.Siapa tahu,boleh berjimat sikit.Tapi kalau dah nak sangat barang tu sebab susah nak dapat kat tempat lain,silakan..

4 comments:

Azwan Aziz said... Reply To This Comment

pernah beli sekali je online ni 2tahun lepas, nasib baik barangnya ok dan masih ok sampai sekarang..huhu

Cik Ila said... Reply To This Comment

@Azwan Aziz

Mksdnya..awk bernasib baik la tu..haha
;)

EllyZahari said... Reply To This Comment

for me, beli brg online tu bleh, tp kene pandai2 la, mcm yg handcrafts ke, books ke..pastu kena pandai compare harga jugak!

Cik Ila said... Reply To This Comment

@EllyZahari

Brg2 on9 tu utk menjamu mata..hehehe