Thursday, August 30, 2012

Entri malam merdeka

TV pun bosan.Tak ada cerita menarik.

Malam merdeka tayang cerita hantu.Yey! Memang aku tutup la TV.Agaknya TV pun tahu,semangat patriotik aku belum upgrade lagi.Sikit-sikit tu ada.Zaman sekolah dulu dah upgrade.Sebab cikgu semai.Tapi tolong ye,semangat patriotik aku bukan macam orang main mercun dan bunga api berkepul-kepul kat langit.

Baiklah,malam merdeka di usia 24 tahun banyak beza dengan malam merdeka di usia belasan tahun.Kenapa? Aku dah kata tadi,cikgu yang semai semangat patriotik. Betapa berkesannya didikan di sekolah waktu tu. Masa tu pengetahuan tentang Sejarah masih lagi fresh.Ala,setakat kisah Malayan Union tu,boleh cerita balik kot.Tanya sekarang tak usah la, bagi aku cari buku Sejarah dulu.

Seingat aku,sekali je aku sambut Merdeka di sekolah,masa form 1.Tahun-tahun berikutnya ada event di sekitar Johor. Tapi jangan salah sangka, aku bukan seperti Yuna mahu pun Najwa Latiff. Pergerakan aku secara beramai-ramai dengan kuantiti sebanyak 70-80 orang.Event di tengah padang,meraikan sambutan kemerdekaan peringkat negeri Johor. Persembahan kemuncak itu kami dah atur sebaiknya.Tunggu,lihat dan dengar saja.

Malam sebelum sambutan pada 31 Ogos, aktiviti yang biasa aku buat adalah tengok bunga api yang meriah di celah tingkap.Nak keluar tak boleh,cikgu dah pesan,kamu semua kena tidur awal,esok buat persembahan.Fine.Cicak atau lipas kat tingkap,aku tak peduli.Janji dapat tengok.Diorang pun nak teman aku kat tingkap.Sayangnya,dulu kamera guna film Kodak/Konica je.Salah tangkap,rugi film satu sebab gambar tak menjadi.

Suka tengok,tapi tak suka mendengarnya.Sakit jiwa!


Simpan ajelah kenangan dalam hati,walaupun hanya kenangan menyaksikan bunga api dari tingkap dan sambutan merdeka di tengah-tengah stadium.Umat manusia berpusu-pusu malam ni,countdown merdeka katanya.Tak mengapalah,aku tidur dulu.

p/s : Selamat Hari Kemerdekaan kepada semua.








2 comments:

pazil said... Reply To This Comment

usia makin merdeka ;)

Liza Razak said... Reply To This Comment

sambut merdeka zaman sekolah dulu paling meriah