Thursday, January 6, 2011

Shopping complex terawal yang aku singgah

Zaman dulu tak macam sekarang.Kalau sekarang shopping complex tu tiap-tiap hari boleh pergi,dulu-dulu siapa yang pergi shopping complex tu kira wow,superduper kaya kot! Haha.
Entri hari ni nak cerita pasal shopping complex terawal aku pergi masa zaman kecik-kecik dan sekolah dulu.
Mula-mula sekali darjah 3,first time masuk shopping complex dalam hidup(sebelum tu setakat pergi pasaraya kecik je tarafnya!).Singgah-singgah di Sogo,KL..cewah!

Masa tu darjah 3,takde perasaan nak beli apa tapi excited dapat naik escalator.Takut segala bagai nak pijak atas tu.Jumpa benda berkenan! Cuba teka beli apa?Memang salah semua tekaan.Nak cerita pun segan.Tapi cerita jugak.Beli cermin muka cartoon yang boleh bukak tutup.Haha.Tak pasal-pasal kan?Kenapalah aku pergi benda-benda tak patut macam tu?Cuba la beli kasut ke,baju ke.Kenapa la dulu takde perasaan nak bergaya-gaya??haha.Dan cermin itu,kakak aku buat lari dia bawak pergi asrama dia buat pakai bedak.Sedar-sedar je dah lesap.Hilang cermin pusaka aku.

Selepas Sogo..(agak lama tak jejak shopping complex lagi),masa 13 tahun pulak.Alah tu pun sebab duk asrama kalau tak jangan harap nak pergi melepak-lepak.Disebabkan outing pelajar adalah ke pusat bandar,maka aku diperkenalkan dengan Plaza Angsana,Johor Bahru.


Kat sini boleh tahan happening jugak masa tu.Artis tak payah cakap.Tiap-tiap minggu boleh jumpa artis.hahaha.Jakun kan saya??Outing ada 2 sesi,9-11 pagi dan 2-4 petang.Ikut suka la nak pergi bila-bila pun setiap Sabtu dan Ahad.Yehaa.boleh cuci-cuci mata! Masa ni dah start beli macam-macam.Biasalah,umur macam ni suke explore! Barang-barang yang dibeli sangat banyak iaitu stok makanan tambahan budak asrama seperti biskut,air kotak dan meggi.

Itu yang ke-2..sekarang yang ke-3 punya shopping complex,masa sekolah jugak.Tiap-tiap kali nak mula cuti mesti akan singgah sini.,City Square sebab bersebelahan dengan stesen kereta api yang aku nak balik kampung selalu tu..Kat sini suasana dah tak sama dengan Plaza Angsana.Kalau Plaza Angsana adalah majoriti orang melayu,tapi kat City Plaza tak sebanyak itu.City Angsana memang betul-betul dekat dengan Singapore dan pengunjungnya adalah majoriti masyarakat Cina dan warga Singapore yang suka singgah shopping.(Duit Malaysia lagi murah lagi Singapore!).Tak heran la ramai yang suka shopping kat Malaysia sebab murah.

Tu je pun kisahnya.Bermula dari situ la aku kenalnya dunia melepak seperti nasihat cikgu-cikgu dulu,"Buang budaya lepak!"Haha.Lepas habis sekolah dan masuk universiti,makin bertambah-tambah tempat yang nak pergi.

So,kesimpulan.Mungkin anda-anda semua lebih beruntung dari saya sebab dah banyak berjalan-jalan ke shopping complex sejak kecik lagi,kan?Bila besar,barulah saya explore banyak sangat shopping complex sampai naik muak nak pergi sebab ramai sangat orang..

10 comments:

Azwan Aziz said... Reply To This Comment

sy suka masuk shopping complex yg besar sbb leh jln2 smpai pengsan...hee

d_tieah said... Reply To This Comment

Haha..
Sy pun jrg ke shpng cmplex masa kecik2 dulu..
Kalo tak masa nak dkt raya dan waktu bukak sekolah, takdenye nak pijak shpng cmplex.. *lg jakun kot..
Haha..
Tp dh besar ni best lah, sbb dah byk tmpt boleh pegi..
Tp syg, p johor last year x sempat ke plaza angsana pun..

Cik Ila said... Reply To This Comment

Azwan : wahhh....tak larat nk jln tu...!! haha

d_tieah : yeke?hahaha..sesak kot shopping complex..sakit kaki nk jln2.

scha_imal87 said... Reply To This Comment

shaye pun!!! suke sooping..2 shaye punye hObby melekit dr azali..kalO xde wit..cuci kaki je la..demam terOk pun,kalO nengOk mall ade sale..terus chat w'fiat..hahhaha

visit :)

Cik Ila said... Reply To This Comment

scha : jgn ckp pasal sale...tu sape2 pn leh jd gila..hahahaha

Nurrasyidah said... Reply To This Comment

saya suke window shopping! haha

kakchik@ella said... Reply To This Comment

masa kecik2 dulu rasanya tak penah masuk sopink complex sbb mak dan abah tak mampu nak bwk ke sana.

dh tua2 camni favorite sopink mall ialah 1Utama dan KLCC. asyik-asyik situ. hihi ..

saya_arief said... Reply To This Comment

jom date kat shopping complex..
;D

zmah said... Reply To This Comment

Mesti suka shopping ni...

Cik Ila said... Reply To This Comment

zmah : aah...suka sgt shopping..tp ikut mood gk la..haha