Thursday, November 18, 2010

Kenapa orang takut lipas

Encik Lipas kaki berbulu
Kenapa orang takut lipas?Alah,bukan semua.Tapi majoriti yang takut tu kaum wanita.Kui3.
Jangan terkejut,ada jugak kaum lelaki yang takut lipas.Erkk...korang geli ke ape sebenarnya?

Dulu-dulu Cik Ila buat survey tanya kat kawan-kawan,kenapa takut lipas.Macam-macam alasan diorang bagi.Kelakar pun ada.Alasan-alasan diorang;


1. Aku bukan takut,cuma aku geli (takut sebenarnya,tapi saja buat-buat berani ckp tak takut)
2. Lipas boleh terbang,kalau dia masuk dalam kain aku,macammana?
3. Kaki dia berbulu.
4. Lipas tu kotor,yucks!
5. Takut terpijak lipas,nanti berlendir semacam je kaki
6. Serangga perosak mesti dibunuh!


Apa-apa pun alasan korang,Cik Ila tak kisah.Tu masing-masing punya sebab.Yelah,mana tahu korang memang betul-betul fobia jumpa lipas ke..kan??? hahaha
Cik Ila nak kongsi sikit pasal lipas ni.Sebenarnya ada jugak kelebihannya.

Lipas ni digunakan untuk buat ubat untuk sakit telinga,luka dan masalah peranakan.Kebiasaannya lipas ni digiling dengan minyak ataupun direbus.Korang sanggup minum air rebusan lipas??Kuang3.Selain tu,lipas adalah penyumbang pada industri pengawalan serangga perosak.Makin banyak lipas,makin banyak la orang buat ubat lipas.Makin mantap la prestasi kilang membuat ubat lipas tu kan?haha

So,kawan-kawan,jangan emo-emo sangat jumpa lipas ye.Anggap jela,dia hanya serangga kecil yang tak tau apa-apa.Hahahaha.



*Sumber : http://ms.wikipedia.org/wiki/Lipas

5 comments:

Burhanuddin Baharuddin said... Reply To This Comment

my first encounter dengan encik lipas, beliau mati di bawah telapak kaki saye... tapi taktau la kenape sekarang tak berani nak direct hit kill lagi lipas ni... guna baygon je

Darkbatman said... Reply To This Comment

aaaaaaaaaaaa..lipas.. geli..eeiii

Cik Ila said... Reply To This Comment

@Burhanuddin : eeeee....yucks.haha


@Darkbatman : batman geli ngn lipas?hahaha.

Hanis said... Reply To This Comment

haha geli dgn lias weyh ! haha xD!

Cik Ila said... Reply To This Comment

kuang3...hanis! rileks2 sudah! haha