Monday, November 15, 2010

Sejak bila saya kenal komputer?

Hye semua.Nampak gayanya,entri encik Ben tu betul-betul panas!! Tiba-tiba teringat pulak masa kecik-kecik dulu.Internet mana ada,budak-budak kecik macam Cik Ila ni main game Solitaire je.Itu pun kira bagus dah.Pergi sekolah,kalau siapa ada komputer tu,kira bangga gila,siap cerita..."aku ada komputer kat rumah,ko ada?" haha.

Kisah dunia maya Cik Ila bermula masa tadika lagi,tahun 1994/95..main game.Kalau tak silap,time tu dah ada game Prince Of Persia dan Packman (betul ke tak eja ni?).

Kisah Kaisara dunia chatting-metting bermula tahun 1999 masa darjah 5.Wow! Korang mesti kenal ni...

MiRC
Semua orang kenal kan? Err,adik-adik yang masih muda,zaman anda dah kurang application ni.Zaman-zaman Cik Ila je guna.Kat sini la belajar chatting,berkenal2 sampai berjam-jam depan PC.Bil telefon melambung (dulu guna TMNET1515) guna modem tu tak macam sekarang ada streamix,WiFi,Broadband,Wireless dan macam-macam.Ohh,nama samaran?

Nama-nama samaran Cik Ila dulu;
1. Nicolet
2.Fiona
3.ChunLie

Pernah jumpa nama tu??haha.Ohh.join channel? Kalau tak silap,ada la beberapa channel yang femes dulu,macam #Kampung,#surau,#MRSM,#SBP dan lain-lain.Channel pulak divide 2 sebenarnya..Dalnet dan Webnet.Apa tu? Dalnet boleh chat terus tak payah register dan Webnet kena register,baru boleh guna.Starting utk berkenal-kenalan,tak lain tak bukan;

Hye.A/S/L plz...
A/S/L merujuk kepada Age,Sex,Location.Tapi kadang-kadang,ada jugak yang silap paham.ASL tu dia refer pada ASAL DARI MANA??Haha.

 
Kat MiRC ni,boleh tahan merepek jugak sebenarnya.Kita bukan kenal pun siapa orang yang kita chat tu.Penipu pun ramai (Cik Ila pun tipu jugak).Time cuti sekolah,mesti channel ramai orang.Biasanya budak-budak sekolah macam Cik Ila dulu,suka cari kawan dari sekolah lain.Ada jugak kes,kenal kat MiRC,start berjumpa time ada event kat sekolah-sekolah lain.Kira,jumpa cinta monyet la konon.Lepas tu,tukar-tukar alamat sekolah.Hantar surat.Sweet kan?hahah.

Okeh,Cik Ila nak cerita tu je sebab teringat pulak zaman-zaman berkenalan masa kecik dulu-dulu.Lagi satu,sanggup cari magazine tak pun Dewan Pelajar,Didik,semata-mata nak cari sahabat pena untuk tulis surat.Dramatis kan zaman dulu?haha.

Kepada pelawat-pelawat blog Cik Ila,terima kasih banyak-banyak sebab sudi kenal-kenal Cik Ila.Nanti Cik Ila melawat blog korang semua yek! tata :)

3 comments:

husniah zaimah said... Reply To This Comment

kampungchat! hahaha... best kan time dulu punya chatting2.. :D

Sang Daud said... Reply To This Comment

last chat..taun 2002..nick karsX...siap de info pe bagai sume..tp skunk sume da lpe dah command n lain2...dlu3 famous lah mirc ni kn.

Cik Ila said... Reply To This Comment

@Sang Daud

Sangat femes.Cik Ila salah seorang penggunanya..hehe ;)