Thursday, December 9, 2010

Agak menggelikan.sekian

Rasa agak kurang senang menyampah sebenarnya dengan bahasa-bahasa percakapan warga muda (Cik Ila muda jugak,tapi merujuk kepada yang lebih muda!) zaman sekarang.Tak pasti la kan,mungkin mulut ok je,tapi bila time ber'sms' ke,chatting ke..apsal la guna singkatan yang entah apa-apa.Okeh la,singkatan tu memudahkan+menjimatkan masa menulis kan.Maklumlah,semua orang sibuk buat hal masing-masing.Yang terkilan sangat-sangat tu,mana la diorang belajar guna word macam;
  • ta shuke leww - tak suka la
  • jaaat taow   - jahat tau
  • na g anee?  - nak pergi mana
  • shye cht.dye canne? - Saya sihat.dia macamana?
  • ari2 da kc kte dy  - Hari tu dah kasi kat dia...
Seindah hiasan hanyalah wanita solehah.- caption tak berkaitan-maaf!
 Serabut.serabut!! Nak kata menyampah tu,kejam jugak.Kata mengada-ngada kang,ada yang marah.Nak kata apa pun tak tau.Macam ayat pemalas.Sorry kalau ada yang terasa.Manja pun manja jugak.Takkan sampai ke bahasa pun jadi manja?Alahaii..dik non.ok.buat la nk buat singkatan pun,tapi jangan la sampai si penerima tu malas sangat nak baca word pelik-pelik tu.Cuba tulis dengan jelas,tak perlu la nak tulis skema sangat sampai nak kena eja satu-satu kan?Si pembaca pun faham,senang hati nak baca.Kang baca pelik2 ni,muak pun ada.Kadang-kadang bahasa nampak manja,tapi kat luar sebenarnya garang gile!!! Hmm..

19 comments:

Amirah Yusof said... Reply To This Comment

betul2..nyampah gak kekadang nengok dorang y tulih cengitu..dua kali tape, bila dah byk kali..bluweek jadiknya..

THE LEKAT LEKIT STORY said... Reply To This Comment

sama la kita cik Ila kdg2 smpai x paham apa yg dorang tulis..

DiaUmaiNiNaz said... Reply To This Comment

tah la Dinaz pn tak suka dgn shortform yg melampau2 ni...

Intan Baizura Rosli said... Reply To This Comment

hahha, kadang2 geli gak. tapi layan jer. huhu

ila, intan tag ila kat sini. join taw GA ny
http://intanbaizurarosli.blogspot.com/2010/12/mama-kembar-3-buat-giveaway-yay.html

whitecappuccino said... Reply To This Comment

yer..betul tu..kdg rasanya cam "too much"..yg senang disusahkan..

Muslimah Optimis said... Reply To This Comment

huhuhuhu..

siyes agak menyampah.. mujur la MO ni xguna ayat2 cenggitu... lebih baik strest to the point... lagi pun kadang2 bahas SMS ni buat MO xberapa nak faham, sampai kena baca 2,3 kali.. hehe..skema kan MO ni..huhu

eelobor said... Reply To This Comment

betul tuh cik ila, saya setuju sangat. tambah2 dalam penulisan blog lagi lah menyampah kalau di tulis singkatan yang langsung tak faham

QaRr JaliL said... Reply To This Comment

ala..besela tu..
bajet mnje~~
haha

2+2=5 said... Reply To This Comment

hahahahahha adeq sy pon camtu bajet manje tp muka otai...kakakakakakk walkin2 balik n follow ;p

Farah Hanim said... Reply To This Comment

stuju dgn entri ni..
klau farah,mmg bengang dgn manusie2 yg sms/chat mcm tu..

Cik Su said... Reply To This Comment

erbelit lidah nak sebut la..hehee.kan..bca pun 2 -3 kali baru nak paham...naseb bek kta blog nie ade translator

haniz said... Reply To This Comment

right on! I just don't get it than maybe I'm from different generation.

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

salam cik ila

setuju sangat dengan kata-kata kamu..lagilah kalau digunakan dgn bahasa kita yang dikategorikan sebagai dewasa,,,

kalau bahasa mereka dalam blog??? adeh..ayu larilah...heheheh

kai azmier said... Reply To This Comment

konon2 ayat manje la kalau gini kan? hahax

♥ nur ♥ said... Reply To This Comment

setuju ngan cik ila..
naik geli + menyampah baca ayat2 gedik2 manja cmtuh.huhu... =.="

MamaEma said... Reply To This Comment

dah rosak tatabahasa

Mama Zara said... Reply To This Comment

sama la ngan mama..meluat..dh byk kali remind kat fesbuk, blog...adik2 mama pon tak terkecuali..tp tu lah, trend dorang skang ni..huh!

awEEN said... Reply To This Comment

setuju dgn cik ila.. sye suke curi2 tgk fb adik2 n then nmpak byk sgt bhse2 mcm ni dorang gunekan.. hadoii..mmg xphm... =)

Cik Ila said... Reply To This Comment

Hehehe..Thanks semua.Apa boleh buat.Mungkin generasi kita berbeza dengan mereka... :)